Sık Sorulan Sorular
Yamaç paraşütü sporuna dair merak ettiklerinizi yanıtlamak ve yol göstermek amacıyla hazırladığımız sık sorulan sorular sayfasına hoş geldiniz.
Bu sayfada yer alan soruların yanıtları, yamaç paraşütü sporunu anlamak ve güvenli bir şekilde öğrenmek isteyenler için bir rehber niteliği taşımaktadır. Eğer daha fazla sorunuz varsa, lütfen bize ulaşmaktan çekinmeyin.
Umarız yamaç paraşütü sporu hakkında aradığınız bilgileri bu sayfa üzerinden bulabilirsiniz.
Yamaç paraşütü: İngilizce – paragliding, Fransızca -Parapente, Almanca – Gleitschirm olarak adlandırılır. Yamaç Paraşütü sporu, yüksek ve eğimli bir tepeden koşmak sureti ile havalanma esasına dayalı bir spordur. Eğimli ve yüksek bir tepeye açık olarak serilen paraşüt, pilotun koşmaya başlaması ile hava dolar ve pilotla birlikte havalanır. Uçuşların süresi kullanılan malzemenin performansı ve pilotun tecrübesine bağlı olarak kilometrelerce /saatlerce sürebilir. Tek kişi olabileceği gibi iki kişilik ( tandem ) kanatları da vardır. Bu sporu yaparken kullanacağımız alete yamaç paraşütü denir. Yamaç paraşütünün bez kısmına kanopi, kanat veya kubbe adı verilir. Yamaç paraşütünde kullanılan malzemeler teknolojinin gelişmesiyle artık yüksek kaliteli ve güvenilir malzemeler haline gelmiştir. Yeni kanopiler dacron polyesterden dikilirler ve yırtılması çok zordur. Yırtılsa bile özel dikişi ile yırtığın büyümesi engellenmektedir. Oturulan kısmına ise harness denir ve uzun uçuşlarda kullanılan harnesslerde birde yedek paraşüt mevcuttur. Bahsettiğimiz pilot harnesslerde sırt ve yan korumalar bulunmaktadır. Eğitimlerde ise basic harness denilen harnessler tercih edilmektedir. Yüksek irtifa uçuşları mutlaka pilot harnessler ile yaptırılır. Yamaç paraşütünde kullanılan iplerin bir tanesi 130 kg çekere sahip iplerdir ve yamaç paraşütünde onlarca ip vardır. Su geçirmez ve çok hafiftirler. İplerin bağlı olduğu vidaların (Karabin) çekeri ise 410 kg dır. Kolonların bağlandığı ana kolonların çekeri ise çok daha fazladır. Diğer bir temel malzeme ise kask tır ve bunun yanında variometre, rüzgar ölçer, uçuş tulumu, uçuş botu ise kullanılan diğer malzemeler arasında yer alır. Yamaç paraşütünde sağ ve sol olmak üzere iki fren bulunmaktadır ve bu sayede istediğimiz yere çok yumuşak iniş yapma imkanımız bulunmaktadır. Kulübümüz bünyesinde sıfırdan yamaç paraşütü eğitimi alabileceğiniz gibi aynı zamanda eğer uçan bir pilotsanız mevcut ektivite ve etkinliklerimize katılarak kendinizi dahada geliştirebilirsiniz.
Yamaç paraşütü yapabilmek için yaş sınırı minimum 16, maksimum 55’tir. Bu çok kesin bir sınır olmamakla birlikte 55 yaşın üzerindeki katılımcılar için eğitimin ilk günü gerçekleştirilen yer çalışmaları biraz yorucu geçebilir. Ufak tepelerden uçuşlarda sürekli tepeye çıkıp geri tırmanmak biraz efor sarfettirebilir ve yorucu olabilir.
Kilo sınırı minimum 40 kg maksimum 130 kg’dır. Yamaç paraşütüne katılacaksanız, öncelikle sizden sağlık koşullarınızın uygun olduğuna dair form şeklinde bir beyan istenir. Bu beyanı verdikten sonra eğitim faaliyetlerine katılabilirsiniz. Epileosi, astım, kalp, bel ve omurga rahatsızlıkları olanlar yamaç paraşütüne katılamazlar. Bu tür rahatsızlıklarınız yoksa ve hafif bir koşuyu rahatlıkla yapabiliyorsanız, yamaç paraşütüne katılabilirsiniz demektir.
Yamaç paraşütü, doğru eğitim, uygun ekipman ve doğru hava koşulları altında güvenli bir şekilde yapılabilir. Sertifikalı eğitmenler eşliğinde alınan eğitimle riskler minimize edilir.
Temel eğitim süresi genellikle birkaç hafta sürer. Ancak bunun süresi öğrencinin yeteneklerine, hava koşullarına ve eğitim programına göre değişebilir.
İyi bir genel sağlık ve fiziksel kondisyon yamaç paraşütü yapabilmek için önemlidir. Ancak yamaç paraşütü eğitimi, sporunun gerektirdiği fiziksel gereksinimleri karşılayacak şekilde düzenlenir.
Yamaç paraşütü için uygun hava koşulları rüzgarın hafif ve kararlı olduğu günlerdir. Aşırı rüzgarlı veya fırtınalı hava koşullarında uçuş tehlikeli olabilir.
Yamaç paraşütü, özgürlük hissi, adrenalin dolu anlar ve muhteşem manzaraları bir araya getirir. Havada süzülmek ve manzaranın keyfini çıkarmak unutulmaz bir deneyim sunar.